UFO's - zure hosties


Iedereen kent de UFO's wel.

Een heerlijk ouderwets snoepje van eetpapier dat smelt in je mond waarna je bij de kern van friszuur poeder komt.

Bij Sweet Victorine noemen we ze UFO’s maar afhankelijk van waar je je bevindt kan de naam voor dit lekkere snoepje fel variëren: zure ouwels, vliegende schotels, zure hosties, discoschijven. De synoniemen zijn eindeloos.

De oorsprong van dit snoepje ligt bij het Antwerpse ouwelbedrijf Belgica (ouwel is een ander woord voor eetpapier). Ze maakten vroeger de traditionele kerkhosties maar toen eind jaren 40 de bestellingen voor kerkhosties begonnen terug te lopen, gingen ze op zoek naar een alternatief. Vanaf 1951 werden de eerste zure hosties gefabriceerd. De productie zat destijds bij 2 Belgische producenten: Belgica en Confiserie Servais. De firma Astra Sweets uit Turnhout nam de productie over. Ondertussen zijn zure hosties een wereldwijd succes.

In 2012 werden de zure ouwels erkend als Vlaams streekproduct. Er zijn ondertussen ook hosties met o.a. cola- en fruitsmaak bijgekomen maar de zure vulling blijft zonder meer nummer 1.

Hoe eet jij het liefst je UFO? Laten smelten in de mond tot je bij de zure kern komt of doe je zoals wij en kraak je meteen het snoeppapier stuk?

Gelukkig word je van beide manieren UFOrisch ;-)

Sweet Victorine









20 mei 2022

UFO's - zure hosties

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x